• SUKHI
  • HELP
  • ACCOUNT
  • WENSLIJST
  • WAGEN
  • INSPIRATIE
Reinigingsinstructies – Moderne Oosterse tapijten

De Oosterse tapijten van Sukhi zijn gemaakt van duurzame, milieuvriendelijke materialen. Echt een functioneel kunstwerk. Net als alle tapijten hebben onze Sukhi kleden ook onderhoud nodig voor een optimale schoonheid. Mits goed verzorgd gaan Sukhi tapijten wel honderden jaren mee.

Hieronder vind je tips om je kleed te beschermen. Volg ze op en je kleed gaat heel lang mee.

Algemeen onderhoud

Sukhi Oosterse tapijten komen het best tot hun recht als je ze zorgvuldig met de hand wast. Gebruik nooit agressieve chemicaliën of wasmiddelen. Als je het kleed regelmatig met de hand wast voorkom je schade en hou je het kleed schoon. Behandel het kleed voorzichtig tijdens het wassen of laat het professioneel reinigen.

Stofzuigen

Een Oosters tapijt dien je één keer per week te stofzuigen. Stofzuigen is belangrijk omdat stof en vuil de vezels van het kleed kunnen beschadigen. Met stofzuigen verwijder je deze kleine deeltjes. Je voorkomt bovendien dat de vezels aan elkaar gaan klitten. Stofzuig het hele kleed behalve de randen. Het is ook belangrijk om beide kanten van het kleed te stofzuigen. Als u een ‘beater brush’ gebruikt zorg dan dat het contact met het kleed zo minimaal mogelijk is.

Vegen

Net als met stofzuigen raden we aan om eens per week te vegen. Als je het kleed aan de muur hangt – wat veel klanten doen – dan adviseren wij het één à twee keer per maand te vegen, omdat het kleed toch nog een hoop stof vangt. Zorg ervoor dat je voorzichtig in de richting van de vezels veegt. Bepaal eerst hoe de vezels lopen door er met je vingers overheen te gaan. Dan merk je vanzelf in welke richt je moet vegen.

Het tapijt omdraaien

Om hardnekkig vuil, waar stofzuigers niet bij kunnen, te verwijderen raden wij aan om een Sukhi tapijt twee keer per jaar om te keren. Laat het ongeveer een week omgedraaid liggen. Dan komt het diepste stof en vuil vanzelf los. Het zal je verbazen hoeveel er nog uit komt.

Het belang van draaien

Zonlicht kan een tapijt aantasten. Daarom is het verstandig om het kleed regelmatig te draaien. Bij voorkeur elke maand. Dan behoudt het kleed een egale kleur en voorkom je vale plekken en slijtplekken.

Bescherming tegen water

Water kan schade toebrengen aan je tapijt. Leg het dan ook niet op een vochtige plek of op vloeren waar veel damp doorheen komt.

Een van de meest voorkomende bronnen van waterschade is water dat van planten afdruipt. Plaats de plantenpot bijvoorbeeld op een krukje en voorkomt al een hoop schade.

Maar wat als een tapijt toch veel water krijgt te verduren? Verwijder het kleed onmiddellijk. Dep het water zachtjes en voorzichtig met een doek en vervolgens stofzuigen. Wel eerst helemaal laten opdrogen want stofzuigers kunnen niet tegen vocht.

Braaksel en urine

Braaksel en urine kunnen zeer schadelijk zijn voor de vezels van een tapijt. Maak het daarom snel schoon als huisdieren op het kleed braken of plassen. Anders blijft de vlek voorgoed in het kleed. Als het gebeurt verwijder dan het braaksel, doe veel water op de plek en dep het met papieren doekjes. Behandel ook de achterkant door daar ook papieren doekjes te plaatsen. Zo beperk je de schade. Om het kleed te drogen kun je beide kanten met een ventilator droogblazen.

Gebruik een onderkleed

Onderkleden zijn ideaal voor tapijten. Ze beschermen je kleed tegen slijtage en scheuren. Door het onderkleed voelt het tapijt ook comfortabeler aan. Een antislipkleed houdt het kleed op z’n plek en voorkomt schade door kreukelen of een niet-gelijkmatige verdeling.

Voorkom schade door motten

Motten brengen schade toe aan kleding. En aan tapijten. Want ze zijn dol op wol. Als je het kleed opbergt zorg dan dat je het eerst goed schoonmaakt. Rol het in luchtdoorlatend papier. Beslist geen plastic omdat het vocht aantrekt.

Kauwgom verwijderen

Kauwgom en Sukhi tapijten gaan niet samen. Wat doe je als kauwgom in het kleed komt? Probeer de kauwgom eerst te bevriezen met een ijszak. Wanneer het hard is, kun je het makkelijker verwijderen. Doe dit met een metalen schraper maar wel heel voorzichtig zodat je niet de vezels beschadigt. Als de kauwgom weer zachter wordt bevries je het opnieuw. Met een stofzuiger kun je stukjes bevroren kauwgom opzuigen. Als de kauwgom is verwijderd, behandel je de plek met lauw water en eventueel een theelepel wasmiddel. Schrob het voorzichtig met een handdoek of een borsteltje.

Wijnvlekken behandelen

Een wijnvlek is een veelvoorkomende schade aan een tapijt. Ook deze moet je direct behandelen. Dep de wijn eerst zoveel mogelijk met een papieren doekje of een theedoek. Doe ook onder het kleed papieren doeken. Vervang het papier als deze zijn volgezogen. Vervolgens was je het kleed met de hand. Gebruik daarbij alleen water. Met een ventilator droog je het kleed. Als de wijnvlek dan toch zichtbaar is, kun je het beste een professionele kledenreiniger inschakelen.

Wat je ook kunt voorkomen

Sukhi tapijten zijn uiterst duurzaam. Maar net als alle tapijten zijn ze niet onverwoestbaar. Gebruik daarom nooit agressieve middelen zoals bleekmiddel of ammoniak. Hou planten in potten uit de buurt, want zij zijn een bron van water en vuil. Kam de randen van het kleed niet, want dat brengt schade aan de vezels. Maar bovenal, zorg dat je het kleed met regelmaat reinigt. Dat is het allerbeste om je investering te beschermen!