• SUKHI
  • HELP
  • Account
  • Verlanglijst
  • WAGEN
  • INSPIRATIE
Hoe wordt een Beni Ouarain tapijt gemaakt?

Elk Beni Ouarain vloerkleed is uniek en wordt met de hand gemaakt van 100% natuurlijke wol. De wol wordt gekocht in het Atlasgebergte in Marokko waar speciale schapen leven. Alleen deze schapen geven wol die de kleden zo bijzonder maken. De wol wordt gereinigd en geschuurd, want anders bevat het teveel natuurlijke oliën.

beni-ourain-berber-sukhi

Handmatig gesponnen

Als de wol eenmaal schoon is, wordt het met de hand gesponnen. Door het spinnen worden de vezels gedraaid tot garen. De wol wordt gesponnen totdat de draden precies goed zijn om te weven. Het weefgetouw en de schering worden vervolgens voorbereid. Ook de schering bestaat uit 100% natuurlijke wol.

Knopen

Bij het knopen van het kleed komt het echte vakwerk kijken. Onze kleden worden met een speciale techniek geweven. Daardoor krijgt het kleed z’n karakteristieke dichtheid.

 Beni Ouarain tapijt

Kleuren en bijknippen

Het patroon wordt met natuurlijke kleurstoffen geverfd. Dan wordt het gesneden uit het weefgetouw en bijgeknipt met een speciale schaar zodat alle polen dezelfde hoogte hebben.

Laatste stappen

Tijdens het knopen wordt de wol vuil en hard, omdat het aan het weefgetouw hangt. Daarom wassen we de tapijten opnieuw. We doen dit 2 tot 3 keer totdat ze helemaal zacht zijn. Elke keer worden ze in de zon gedroogd.

beni-ourain-berber-carpet-sukhi.jpg

Subliem proces

Er gaat heel veel werk zitten in het maken van een Beni Ouarain vloerkleed. Ambachtelijke wevers zijn er wekenlang mee bezig. Elk knoopje wordt met de hand aangebracht. Langzaam maar zeker ontstaat een schitterend vloerkleed waar veel vraag naar is.  

Generatie op generatie

Handgeweven Beni Ouarain vloerkleden vereisen heel veel vakwerk. Deze kunst is dan ook overgedragen van generatie op generatie. Van moeder op dochter. Je ziet de meest fantastische designs. Het zijn vaak afspiegelingen van het leven van de wever zelf met thema’s zoals geboorte, vruchtbaarheid, de natuur, vrouwelijkheid, leven op het land en geloofsovertuigingen. Sommigen geloven zelfs dat de kleden kwade geesten weren. Daarom zie je vaak symbolen van talismannen en ceremonies van stammen.

Hoe wordt een Beni Ouarain tapijt gemaakt?

Ivoorkleurig met donkerbruin

Berber tapijten zijn geweven van ivoorkleurig schapenwol. Het patroon in het Berber kleed is gemaakt van donkerbruine wol, afkomstig van de kop van de schaap.