• SUKHI
  • HELP
  • Account
  • Verlanglijst
  • WAGEN
  • INSPIRATIE
Het maken van handgeknoopte en handgetufte tapijten

Sukhi handgeknoopte en handgetufte tapijten worden gemaakt door vakkundige kledenmakers. Zij krijgen een eerlijk loon en werken onder goede arbeidsomstandigheden.

handgemaakte-handgeknoopte-handgetufte-tapijten-India-Sukhi-sociale-onderneming

Deze soorten tapijten zijn niet hetzelfde. Ze verschillen in de manier waarop ze gemaakt worden. Ook het niveau en de tijd die nodig is om ze te maken verschillen.

Wat is nou het verschil tussen deze twee soorten tapijten? Laten we ze eens van dichtbij bekijken.

Hoe worden handgeknoopte tapijten gemaakt?

Onze handgeknoopte tapijten worden volgens eeuwenoude traditie gemaakt. Onze kledenmakers gebruiken plukjes wol en plaatsen ze op een weefgetouw. Het werk verloopt langzaam en zorgvuldig. Er komt heel veel vakkundigheid bij kijken. Uiteindelijk wordt het een prachtig tapijt. De beste waar voor je geld.

sociale-onderneming-hand-geweven-kleed

De beste materialen zijn de basis van elk tapijt. Daarom gebruiken we alleen hoge kwaliteit, duurzame materialen zoals bamboe zijde en wol. Noodzakelijk voor een fantastisch handgeknoopt tapijt.

Eerst wordt de wol gekaard en schoongemaakt. Daarna spinnen we het tot mooie garen.

Volgende stap: de wol verven. Dit verfproces is heel belangrijk. Hiermee kunnen we honderden verschillende, levendige kleuren maken.

garen-wol-zijde-bamboezijde-handgemaakt-vloerkleed

Ten slotte begint het meest arbeidsintensieve werk: het weven van het tapijt. Een handgeknoopt Sukhi tapijt wordt met de hand geweven, op een speciaal ontwikkeld weefgetouw.

Verticale draden worden gebonden op het weefgetouw. Dit zijn duurzame en sterke draden en vormen uiteindelijk de rand van het kleed. De inslag loopt horizontaal tussen de verticale draden door. Deze belangrijke verticale draden vormen de basis van het kleed.

Dan pakken de kledenmakers de knopen en binden deze aan de kettingdraden. Ze snijden ze door en zekeren de knoop. Heel bijzonder, een ervaren Sukhi wever kan wel 30 knopen per minuut leggen. En soms wel 10.000 knopen per dag.

handgeknoopte-tapijten-bamboe-zijde-wol-lage-prijs

Omdat Sukhi tapijten vaak zeer complexe patronen hebben kan het lang duren voordat een tapijt klaar is.

Wanneer een tapijt klaar is, wordt het grondig gewassen. Door het wassen komt de natuurlijke pracht en glans van de garen tot leven. Het helpt ook om het vuil te verwijderen dat er tijdens het weven in is gekomen. Dan zijn de tapijten klaar om egaal te maken en getrimd te worden.

Dat was het maakproces in het kort. Elk handgeknoopt tapijt wordt uiteindelijk een waar kunstwerk.

Hoe worden handgetufte tapijten gemaakt?

Handgetufte tapijten zijn nogal anders. Uiteraard worden ze ook met de hand gemaakt. Maar deze kleden worden niet geknoopt. Daardoor kunnen ze sneller worden gemaakt en zijn ze voordeliger dan handgeknoopte tapijten. Maar toch ook van een uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Er bestaan ook machinaal gemaakte getufte tapijten. Die zijn wel anders dan onze handgetufte kleden. Wij geloven niet in machinewerk. Bij Sukhi wordt alles met de hand gemaakt.

Rahit-handgetufte-vloerkleed-wol-zijde-kunstwerk-kleed

Bij handgetufte tapijten gebruiken we een speciaal handtuft pistool. Daarmee drukken we lusjes wol door een speciale ondergrond. Op deze ondergrond is het design van het kleed geprint.

Eerst worden de wollen lusjes door de print gedrukt. Dan wordt een tweede doek aangebracht met een latex lijm. De lijm moet drogen, voordat een laatste beschermdoek wordt aangebracht aan de achterkant van het kleed.

Deze kleden hebben niet de unieke hoge kwaliteit van handgeknoopte kleden. Maar het eindresultaat is beslist een prachtig tapijt.