• SUKHI
  • HELP
  • Account
  • Verlanglijst
  • WAGEN
  • INSPIRATIE
Het maken van wollen en vilten kleden

We werken rechtstreeks met ambachtelijke kledenmakers in India. Zo weten we zeker dat we het beste vakwerk krijgen. En zorgen we ook voor banen in de regio.

het maken van wollen en vilten kleden-sukhi-india

Bijzonder wol

De natuurlijke eigenschappen van wol geven een uitzonderlijk aangenaam gevoel. Het is veerkrachtig en vat geen vlam. Want het brandt niet, maar smeult. Van wol kun je heel goed garen spinnen en het neemt makkelijk kleurstof op. Zodat we de kleden in prachtige kleuren kunnen weven.

Warm en comfortabel

Wol isoleert ook prima. Het houdt je lekker warm in de winter. Het is comfortabel en zacht. Maar ook duurzaam en het wordt niet statisch. Niet voor niets wordt wol al eeuwenlang gebruikt. Ook in vloerkleden.

Sukhi heeft 4 handgemaakte collecties uit India.

1. Vilten blaadjes kleden

Gesneden vilt vloerkleden worden gemaakt van duizenden lapjes vilt van 100% vilt wol. Deze worden eerst gesneden in motiefjes. Daarna gaan ze op een weefsel. Eén voor één plaatst de kledenmaker de motiefjes op een weefsel. De wever begint aan één kant. Hij bindt de motiefjes vast en trekt ze één voor één strak vast. Dit wordt telkens weer herhaald totdat er een schitterend kleed ontstaat.

vilten-blaadjes-kleden

2. Vervilte wollen draden kleden

Onze vervilte wollen draden kleden worden ouderwets geverfd in een pot op het vuur. Dat biedt een enorme variëteit aan kleuren. Zo kunnen we ook inspelen op de vraag naar moderne kleuren.

Het kleuren

Voor het verven van de wol gebruiken we een machine. Strengen van garen worden vastgemaakt aan metalen lussen. Deze worden gedraaid en in de kleurstof gedoopt. Telkens weer, net zolang totdat de garen de kleurstof volledig hebben opgenomen. Na het kleuren worden de garen gedroogd op een natuurlijke manier.

Het resultaat

De droge draden gaan naar de weefkamer om tot een vloerkleed geweven te worden. Het uiteindelijke resultaat is een vloerkleed met diepe kleuren. Dit komt vooral omdat vilt ongeveer de helft van de verf opneemt. Een vervilte wollen draden vloerkleed heeft een hoge dichtheid van de polen en voelt heerlijk zacht en aangenaam aan je voeten.

vervilte-wollen-draden-kleden

3. Stenen kleden

Onze stenen vloerkleden worden gemaakt door Indiase vakmensen. Zachtjes rollen ze natte wollen bollen door zeep. Ze rollen en spoelen net zolang totdat de bollen de vorm van een steen aannemen. Als ze genoeg ‘stenen’ hebben, worden ze in de zon gedroogd. Daarna worden ze aaneengenaaid tot een schitterend kunstwerk.

stenen-kleden

4. Wollen lus kleden

Wollen lus vloerkleden bevatten het bijzondere lanoline. Lanoline voorkomt vlekken op een natuurlijke manier. Het houdt de wol zacht en soepel. De ruwe wol komt uit Nieuw-Zeeland en wordt bij aankomst eerst gewassen en gedroogd. Daarna halen spinners en kammers de wol op.

Lange vezels

Het duurt ongeveer 2 weken om 2 kilo ruwe wol tot garen te spinnen. Kammers verwijderen pluisjes en doornen uit de ruwe wol. Daarna kammen ze de wol met de hand tot lange vezels. Hoe langer de vezel, des te sterker de garen.

wollen-lus-kleden

Sterke en zachte garen,

Je ziet duidelijk het verschil tussen handmatig kammen en machinaal. Met de hand geeft een veel natuurlijkere uitstraling door kleine ongelijkmatigheden. Het voelt ook stukken prettiger. Dat komt omdat het nog veel lanoline bevat waardoor de wol zacht blijft.

Handmatig spinnen

Stukje bij beetje wordt de gekamde wol gesponnen. Dit gebeurt op een handgemaakt spinnewiel waar de wol wordt gesponnen tot lange garen. De garen worden op een spoel gedraaid.

Zorgvuldig weven

Met de garen wordt het wollen lus vloerkleed geweven. De lusjes ontstaan omdat de polen niet worden afgeknipt. Het weven wordt uiterst zorgvuldig gedaan. Dat maakt een wereld van verschil. Door de hoge kwaliteit gaan de kleden eindeloos lang mee. Ze zijn zacht, comfortabel en perfect voor koude winters.

5. Gevlochten vilten vloerkleden

Bij het maken van vervilte wollen kleden komt veel kijken. Eerst reinigen we de pure wol. Dan spinnen we ze tot garen. Vervolgens vervilten we de garen door de vezels samen te persen. Je krijgt dan zachte en toch sterke stof.

De kledenmakers maken de garen zo dik mogelijk en spoelen ze in koud water. Ze worden daarna geknipt en gevlochten. Uiteindelijk worden de gevlochten strengen tot een kleed geweven.

handgemaakt-kleed-breien-wol-vilt

6. Gevlochten wollen vloerkleden

Gevlochten wollen kleden worden volgens een speciaal proces gemaakt. De wol wordt zorgvuldig geprepareerd. Tijdens dit ‘kaarden’ wordt de wol gereinigd, ontward en glad gemaakt. Daarna wordt de wol gewassen en gedroogd.

Na het kaarden spinnen de kledenmakers de wol tot lange garen. Die spoelen we weer en laten we drogen in de zon. De garen worden vervolgens gevlochten en handgeweven tot jouw kleed.

maken-van-gebreide-vloerkleden

7. Plat geweven kleden

Zo maken onze vakmensen plat geweven kleden. Eerst verzamelen ze zorgvuldig de mooiste wol. Deze reinigen ze en spinnen ze tot garen die ze weven op een weefgetouw volgens traditioneel gebruik. Tijdens het weven ontstaat een prachtig patroon. Uiteindelijk wordt elke kleed gewassen waardoor de natuurlijke pracht uitkomt. De kleden worden in de zon gedroogd.

maken-van-plat-geweven-kleden